On aika laskea hävikkiä
Ruoantuotannossa ja -kulutuksessa syntyy hävikkiä, jolla on vaikutuksia sekä ympäristöön että talouteen. Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain noin 25 kiloa henkilöä kohden. Rahassa mitattuna hävikin arvo on vuositasolla noin 500 miljoonaa euroa.

Ruokahävikkiä syntyy vääjäämättä, mutta hävikin määrää voidaan vähentää sekä ruoantuotannossa että kodeissa. Ruokahävikkiprojektin tavoitteena on kiinnittää huomiota ruokahävikkiin, auttaa arvioimaan, paljonko omassa kotitaloudessa syntyy ruokahävikkiä ja innostaa hävikin vähentämiseen.
LUE LISÄÄ
Kokeile ruokahävikkilaskuria
Ruokahävikkilaskurin avulla voit arvioida, paljonko sinun kotonasi syntyy ruokahävikkiä vuositasolla. Samalla saat arvion myös syntyvän hävikin rahallisesta arvosta, hävikin aiheuttamasta hiilijalanjäljestä ja voit verrata näitä lukujasi suomalaisten kotitalouksien vastaaviin keskimääräisiin lukuihin.
KYSYMYS 1/6
Kuinka monta henkeä talouteesi kuuluu?
1
1
6
KYSYMYS 2/6
Kuka taloudessasi yleensä ostaa ruoan?*
Nainen
Mies
Muunsukupuolinen
Vuorotellen
En halua vastata
*Tutkimustiedon valossa ostosten tekijän sukupuoli vaikuttaa kotitaloudessa syntyvän hävikin määrään.
KYSYMYS 3/6
Miten tärkeä hinta
on ruokaostoksia tehdessäsi?
Ei olennainen
Vaikuttaa hieman
Vaikuttaa jonkin verran
Vaikuttaa merkittävästi
Vaikuttaa erittäin paljon
KYSYMYS 4/6
Lajitellaanko taloudessasi jätteitä?
Aina
Usein
Joskus
Ei koskaan
KYSYMYS 5/6
Miten kuljet yleensä kauppamatkan?
Henkilöautolla
Julkisilla
Pyörällä
Kävellen
Ostan ruuat verkkokaupasta
KYSYMYS 6/6
Kuinka usein kotitaloudessasi heitetään pois seuraavia elintarvikkeita?
Seuraavissa kysymyksissä ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syötäväksi tarkoitettua ruokaa, ei esimerkiksi banaanien tai appelsiinien kuoria, kahvinporoja tai eläinten luita.*
*Lähes päivittäin, Viikoittain, Kuukausittain, Hyvin harvoin, Ei koskaan / taloudessa ei syödä tätä tuotetta
Hedelmiä tai vihanneksia
Lähes päivittäin
Leipää
Lähes päivittäin
Juustoa
Lähes päivittäin
Muita maitotuotteita
Lähes päivittäin
Kalaa
Lähes päivittäin
Lihaa
Lähes päivittäin
Kotiruokaa
Lähes päivittäin
Muita tuotteita
Lähes päivittäin
Juotko kahvia?
i
EI
KYLLÄ
Ruokahävikkilukusi on huomattavasti keskiarvoa isompi eli kotonasi syntyvän hävikin hiilijalanjälki on selvästi suurempi kuin suomalaisissa kotitalouksissa keskimäärin Ruokahävikkilukusi syntyy suhdelukuna hävikkisi tuottamista hiilidioksidipäästöistä. Laskuri perustuu pitkälti Luonnonvarakeskuksen Foodspill-ruokahävikkipäiväkirjatutkimukseen ja aineistolle tehtyyn faktorianalyysiin.
Suomalaisten keskimääräinen ruokahävikkiluku
Ruokahävikin määrä / vuosi
kg
Taloudellinen arvo / vuosi
Hävikin hiilijalanjälki / vuosi
kg/CO
Sama määrä päästöjä syntyy, kun ajat henkilöautolla
km
Powered by AskKauko
Jaa tuloksesi
Sinä
Suomi
Sinä
Suomi
Sinä
Suomi
CO2
kg
Tuloksesi
Tyhjäksi syödyt lautaset säästävät rahaa ja ympäristöä
Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta 120–160 miljoonaa kiloa eli noin 25 kiloa henkilöä kohden. Rahassa mitattuna se tarkoittaa sitä, että suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain noin 500 miljoonan euron arvosta.

Ruoankulutuksella ja -tuotannolla on väistämättä vaikutuksia myös ympäristöön: ruoantuotanto ja -kulutus aiheuttavat reilun viidenneksen kaikista yhteenlasketuista kulutuksen ilmastovaikutuksista eli hiilijalanjäljestä. Vain
asuminen kuormittaa ilmastoa ruokaa enemmän.

Ruoantuotanto vaikuttaa esimerkiksi ilmaston lämpenemiseen, ympäristön rehevöitymiseen ja happamoitumiseen sekä luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen. Lisäksi
tuotanto kuluttaa ravinteita, maapinta-alaa, energiaa ja vesivaroja. Maailman viljelyskelpoisesta maasta kolmannes käytetään sellaisen ruoan tuotantoon, joka lopulta jää käyttämättä. Jos ruoka päätyy hävikkiin, alkutuotannossa tehty työ on turhaa ja samoin myös tuotantoketjussa syntyneet päästöt ovat syntyneet turhaan. Lisäksi kallisarvoiset raaka-aineet menevät hukkaan.
Hävikin vähentäminen on helppoa
Jokaisen suomalaisen arvioidaan heittävän pois vuosittain noin 25 kiloa syömäkelpoista ruokaa. Yleisin syy ruoan poisheittämiseen on ruoan pilaantuminen ja päiväysten vanhentuminen. Lisäksi hävikkiä aiheuttavat ruoantähteet, liian ison määrän valmistus tai se, ettei samaa ruokaa haluta syödä enää uudelleen. Eniten heitetään pois kasviksia ja maitotaloustuotteita.
Oman ruokahävikin määrään on helppo vaikuttaa ja hävikin vähentäminen onnistuu pienillä teoilla:
Arvioi ruoan todellista tarvetta ja osta ruokaa tarpeeseen. Jos et tiedä, miten aiot hyödyntää tuotteen, älä osta sitä.
Lue elintarvikkeiden päiväysmerkintöjä.
Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy vielä tämän jälkeen – elintarvikkeen kunnon pystyy arvioimaan haistamalla ja maistamalla.
Viimeinen käyttöpäivä -merkintä tarkoittaa, että tuote on käytettävä viimeistään kyseisenä päivänä.
Siivoa jääkaappi usein, jotta tiedät, mitkä ruoat ovat menossa vanhaksi.
Pakasta ylijäänyt ruoka ja muista hyödyntää pakastamasi ruoat.
Tuunaa ylijääneestä ruoasta uusi ruokalaji seuraavalle päivälle – tutustu hävikkireseptiikkaan ja katso, miten myös hävikkikahvin voi hyödyntää ruoanlaitossa.
Pelasta hyvät elintarvikkeet haaskuulta ja säästä rahaa – – hyödynnä esimerkiksi punaisella tai
-30 % -lapuilla varustetut tuotteet.
Mitä Paulig tekee
ruokahävikin vähentämiseksi?
Kansainvälisenä elintarvikealan yrityksenä ja vastuullisuuden edelläkävijänä ruokahävikin vähentäminen on Pauligille tärkeää. Pauligin vastuullisuusohjelma perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Osana tätä kattavaa ohjelmaa Pauligin tavoitteena on puolittaa arvoketjussaan syntyvä ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä.

Ruokahävikkiä syntyy koko arvoketjussa aina raaka-aineiden viljelystä ruoan tuotantoon ja kulutukseen saakka.

Pauligin ja Helsingin yliopiston tutkimus kartoittaa ruokahävikin syntymistä Pauligin toimitusketjun alkupäässä ja auttaa löytämään keinoja vähentää ruokahävikkiä raaka-aineiden tuotantoketjussa. Tutkimus auttaa Pauligia ymmärtämään paremmin, mitkä tuotekategoriat ja raaka-aineet aiheuttavat suurimman vaikutuksen ja mitä keinoja ruokahävikin vähentämiselle on näissä alkuperämaissa. Tämä Pauligin tilaama
tutkimus auttaa myös muita ruoantuottajia tulevaisuudessa.
Omassa toiminnassaan Paulig kehittää jatkuvasti innovatiivisia tapoja vähentää ruokahävikkiä:
Kaffe Bueno – kahvijätteestä kosmetiikkaa
TEHOKASTA TORTILLATUOTANTOA
Paahtimoiden hävikistä biokaasua
Ruokahävikkiprojekti
On aika laskea hävikkiä
LUE LISÄÄ
Ruokahävikkiprojekti kiinnittää huomion jokaisen kotikeittiön hävikkiin ja sen vähentämiseen
LUE LISÄÄ
Paulig vähentää hävikkiä osana vastuullisuusohjelmaansa
LUE LISÄÄ
Yrityksesi tai organisaatiosi on tervetullut mukaan ruokahävikkiprojektiin
Haluaako yrityksesi tai organisaatiosi saada lisätietoja ruokahävikkiprojektista tai tulla mukaan vähentämään ruokahävikkiä?

Lähetä meille vapaamuotoinen viesti, niin olemme sinuun yhteydessä.
media@paulig.com